Smoooth betaling med Klarna
Søk
Butikken Logg inn Retur Betaling Frakt/hjemkjøring

Om butikken

Skibs-& Fiskeriutstyr AS er en butikk i sentrum av Trondheim. Her selges det meste innen fiske og båtliv. Butikken ble starten på høsten 1917 av det Oslo-baserte selskapet Hartmann AS. Den gang bestod vareutvalget av blant annet tau, stålwire, seilmaker og verksted. Mye av det som var å finne i butikken den gang finner vi igjen i dagens vareutvalg.

En av de ansatte var kasserer Sverre Andreas Kristiansen. Etter hvert begynte han å kjøpe aksjer i selskapet, og i 1930 fikk han aksjemajoriteten. Butikken ble i familien Kristiansens eie gjennom tre generasjoner.

I mange år var mye av driften konsentrert rundt tau, vaier og et eget seilmakerverksted. Andre varer var:

  • Ormliner (vaier med tau innflettet)
  • Profesjonelt fiskeutstyr
  • Garn- og lineutstyr
  • Blåsten og bakerekstrat (import fra Tyskland) fungerte som impregnering for garn/not osv.
  • Nylonscene kom for fullt i 50-årene (import fra Frankrike)
  • Jernblokker, pullere og båtutstyr
  • Hamptau (import i begynnelsen fra Milano, Italia – senere fra Kristiania Seildukfabrikk, som hadde svært god kvalitet på sine produkter)

Det meste av salget var gjennom engrosvirksomhet. Det fantes ingen rene ekspeditører, men det kom kunder innom slik at det etter hvert utviklet seg til å bli en kombinasjon av butikk og lagerutstilling.

Under 2. verdenskrig ble også Skibs- & Fiskeriutstyr AS påvirket av tysk aktivitet. 14. april 1940 ble det første møtet med invasjonsmakten. Da oppsøkte en tysk offiser og to soldater familien Kristiansen og krevde å snakke med sjefen for Skibs-& Fiskeriutstyr AS. Kristiansen var da syk og sengeliggende. Sønnen, Sverre Roy Kristiansen, var da 17 år og måtte bli med for å åpne butikken. Tyskerne kjøpte gummistøvler, regntøy, regnfrakker, arbeidshansker etc. Da offiseren skulle betale skjedde det imidlertid noe oppsiktsvekkende. S. R. Kristiansen summerte varene og det kom seg på cirka 4.200 NOK. Den tyske offiseren forlangte å betale med tyske krigsmark og spurte om det var i den valuta beløpet var i. I forfjamselsen svarte Kristiansen ja og siden 1 DM var lik ca 1,70 NOK gjorde han en svært fordelaktig handel. Differansen puttet han i egen lomme og det bidro til at han kom seg lettere gjennom 2. verdenskrig rent økonomisk. Dette ble aldri nevnt for faren.

Ved en senere anledning kjøpte tyskerne 270 par støvler, regnfrakker og sydvester. Betalingen skjedde med norsk valuta og disse farget av da de ble mottatt. Pengene var med andre ord trykket nylig. Dette medførte at Kristiansen stengte butikken umiddelbart og flyttet alle varene i kjelleren for å avslutte handelen med tyskerne. Trykk av norske penger ødela for landet og dette ville ikke Kristiansen være med på.

Høsten 1940 hadde for øvrig Skibs- & Fiskeriutstyr AS et knivlager på omtrent 42 000 kniver som ble ødelagt i brann. Adresseavisen meldte om brann i Norges største knivlager. Firmaet kjøpte store mengder kniver fra B. Knudsen Knivfabrikk.

Under Finlandskrigen hadde butikken et stort lager av ryggsekker. Hele lageret ble sendt til Finlandskrigen, og dette skjedde vederlagsfritt. På 50/60-tallet kom Skibs- & Fiskeriutstyr AS over en fabrikk i Tyskland som produserte fargeekte duk. Denne ble importert og solgt videre til Norske produsenter som blant annet produserte sekker som igjen ble kjøpt tilbake. Sekkene ble merket ”Gråkallen” og solgt i stort antall. En annen artikkel som ble omsatt i store mengder var presenninger. Firmaet utviklet en søm som de garanterte tålte mer enn stoffet. Presenningene ble blant annet solgt til lastebiler. Symaskiner ble tatt i bruk fra 1960. (Presenning ble solgt for 9 kroner per m2 og produsert for 50 øre.)

Tidlig på 50-tallet solgte firmaet eventyrlige mengder med nylonsene. De begynte også med salg av sluker. Dette ble starten på salg av sportsfiskeutstyr. Etter hvert slo flere grossister seg sammen og det ble satset mer på ren butikkvirksomhet. Av fiskeutstyr ble det solgt Thorlow sneller og woblere (produsert på Øya), delfinsluker, fluestenger/snører (produsert av Hørgård) osv. Slagordet ”Sportsfiske for sjøen” ble også lansert.

Midt på 70-tallet solgte butikken 960 Suzukimotorer og var med det verdens største forhandler av Suzuki båtmotorer.

Da Sverre Roy Kristiansen var 26 år fikk han 2% av aksjene i Skibs-& Fiskeriutstyr AS, resten måtte han kjøpe. I 1956 flyttet S. A Kristiansen til Oslo og sønnen hadde da kjøpt 26% av aksjene. Han kjøpte videre 65 % av aksjene. I 1974 døde moren og Sverre Roy Kristiansen arvet resten av aksjene. I 1992 tok Tore Kristiansen, svigersønnen til S. Roy Kristiansen, over butikken. Han drev denne til 2004. I dag eies og drives butikken av Rolf Wettergreen og Vanja Berge Wettergreen.

Vi ønsker deg velkommen til en tradisjonsrik bedrift både på nett og i våre lokaler.

Du finner oss her
Fjordgata 37, 7010
TRONDHEIM 
Tlf. 73 51 21 55

Våre åpningstider

Man. 09.00-17.00

Tirs. 09.00-17.00

Ons.  09.00-17.00

Tors. 09.00-19.00

Fre. 09.00-17.00

Lør. 10.00-16.00

Søn. Stengt